Mozgósíthat a tiltás (A székely szabadság napja)

Az utolsó száz méterhez érkezett a székely szabadság napjának szervezése, felerősödött a mozgósítás, és remélik, az utolsó napokban az MTVA is bekapcsolódik a népszerűsítésbe – mondta el a Háromszék kérdésére Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

A felvonulás betiltását nem hagyják annyiban, keresik a jogorvoslat lehetőségét, de felhívják az emberjogi szer­vezetek figyelmét is, hogy a szólásszabadság és a gyülekezési jog sérült a polgármesteri hivatal döntése okán. Bíznak benne, az önkényes döntés miatti felháborodás mozgósít, és még többen kivonulnak március 10-én a marosvásárhelyi Postarétre.

Izsák Balázs hangsúlyozta: a jövő évi rendezvény szervezését már idén március 11-én megkezdik éppen azért, hogy ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló időhúzás. Ugyanakkor felhívják a világ kü­lönböző tájain szimpátiatüntetéseket szervezők figyelmét, hogy március 10-én Marosvásárhelyen már nem csak Szé­kelyföld autonómiájáért kell tüntetni, hanem az alapvető emberi jogok súlyos megsértése miatt is. Az SZNT elnöke elmondta, felhívással fordul a székelyföldi polgármesterekhez, hogy március 15-én, az ünnepi megemlékezések után minél több településen tartsanak kisebb felvonulást, így tiltakozzanak a marosvásárhelyi menetelés betiltása ellen. Izsák Balázs kitért arra is, hogy jónak tartja Kincses Előd ügyvéd javaslatát, aki azt tanácsolta, forduljanak memorandummal a miniszterelnökhöz, és kérjék, utasítsa a prefektust a polgármesteri határozat bírósági megtámadására. Mint fogalmazott, meg­tesznek „minden olyan lépést, amely illesz­kedik a demokrácia és jog kereteibe”.

A Háromszék érdeklődésére az SZNT elnöke elmondta, múlt héten egyeztetett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, várják, hogy a szövetség nevesítse szónokát a március 10-i megemlékezésre, és azt is, hogy jelölje ki biztonsági embereit, akik segítik majd a rendezvény zavartalan lebonyolítását. Brassai Zsombor Maros megyei RMDSZ-elnökkel több ízben egyeztettek, reméli, az utolsó napokban aktívan bekapcsolódnak a szervezésbe. Felhívta a figyelmet arra is: az RMDSZ elsősorban az októberi nagy menetelésnek köszönheti, hogy most kormányba hívták, ezt Victor Ponta tételesen is megfogalmazta, amikor azt nyilatkozta, hogy így akarják elejét venni a magyarság radikalizálódásának. Izsák Balázs elmondta továbbá, Dorin Florea polgármester tiltása elsősorban felháborodást és elégedetlenséget váltott ki az emberekből, éppen ezért reméli, nagyon sokan kimennek majd a megmozdulásra.

Az SZNT idén harmadik alkalommal szervez megemlékezést a marosvásárhelyi Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél. A székely szabadság napján tavaly 30 ezren gyűltek össze és vonultak petícióval a prefektúra elé, idén Dorin Florea polgármester a megemlékezést engedélyezte, de a felvonulást betiltotta, az SZNT szerint későn és jogtalanul. Hétfőn a Maros Megyei Törvényszék elutasította a polgármesteri tiltást megfellebbező SZNT-s keresetet.

Izsák Balázs tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányfőhöz címzett beadványt az SZNT Victor Ponta miniszterelnöknek, a kor­mánynak, a belügyminiszternek és Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is eljuttatta. Kelemen Hunort arra kérték, hívja fel a figyelmet az ügy sürgősségére.

Szerző: Farkas Réka

 

2014.03.05.

Forrás: 3szek.ro

 

 

 


Nyomtatás   E-mail

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK